10 septembrie Ziua mondială de prevenire a suicidului 2022:

New images

Ziua Mondială a Prevenirii Suicidului a fost instituită în 2003 de Asociația Internațională pentru Prevenirea Suicidului în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ziua de 10 septembrie în fiecare an concentrează atenția asupra problemei, reduce stigmatizarea și crește gradul de conștientizare în rândul organizațiilor, guvernului și publicului, oferind un mesaj singular că suicidul poate fi prevenit.

 

Să insuflăm speranță prin acțiunile noastre” este tema trienală pentru Ziua Mondială de Prevenire a Suicidului din 2021 - 2023. Această temă ne aduce aminte că există o alternativă la suicid și își propune să inspire încredere și speranță.

 

Creând speranță prin acțiune, putem semnala persoanelor care se confruntă cu gânduri suicidale că există speranță și că ne pasă și dorim să-i sprijinim.Cu toții putem juca un rol în sprijinirea celor care se confruntă cu o criză suicidală sau a celor îndoliați, fie ca membru al societății, ca copil, ca părinte, ca prieten, ca coleg sau ca persoană cu experiență trăită. Cu toții putem încuraja înțelegerea problemei, să ajungem la oameni care se luptă și să ne împărtășim experiențele. Cu toții putem crea speranță prin acțiune și putem fi lumina.

 

Cum creați speranță prin acțiune?

Ajungeți 

Puteți ajuta să dați cuiva speranță arătând că vă pasă. Cu toții putem juca un rol, oricât de mic ar fi. Ceea ce facem face diferența

Încurajați înțelegerea

Stigmatul este o barieră majoră în calea căutării ajutorului. Schimbarea narațiunii despre suicid prin promovarea speranței poate crea o societate mai plină de compasiune, în care cei aflați în nevoie se simt mai confortabil în a veni pentru a căuta ajutor. Cu toții putem face ceva pentru a trăi într-o lume în care suicidul este recunoscut și cu toții putem face ceva pentru a ajuta la prevenirea acestuia.

Împărtășiți experiențe

Perspectivele și istoriile oamenilor cu o experiență trăită de suicid pot fi extrem de puternice în a-i ajuta pe ceilalți să înțeleagă mai bine suicidul și să îi încurajeze pe oameni pentru a sprijini pe cineva și pe ei înșiși. Este foarte important ca persoana care își împărtășește istoria să știe cum să facă acest lucru într-un mod sigur pentru ei și pentru cei care aud istoria.

 

Suicidul rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial, conform ultimelor estimări ale OMS. În 2019, peste 700 000 de oameni s-au sinucis: unul din 100 de decese, ceea ce a determinat OMS să elaboreze noi ghiduri pentru a ajuta țările să îmbunătățească prevenirea suicidului și îngrijirea.

În rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani, suicidul a fost a patra cauză de deces după accidentul rutier, tuberculoză și violența interpersonală.

Ratele variază între țări, regiuni și între bărbați și femei.

 

Cine este în pericol?

Suicidul are loc impulsiv în momente de criză, cu o defecțiune a capacității de a face față stresului vieții, problemele financiare, ruperea relațiilor sau durerea și bolile cronice.

În plus, trăirea unui conflict, dezastru, violență, abuz sau pierdere, un sentiment de izolare sunt puternic asociate cu comportamentul suicidal. Ratele de suicid sunt, de asemenea, ridicate în rândul grupurilor vulnerabile care suferă discriminare, cum ar fi refugiații și migranții, popoarele indigene, prizonierii. De departe, cel mai puternic factor de risc pentru suicid este o tentativă anterioară de suicid.

 

Recomandări pentru populație

Luați-vă timp pentru a contacta pe cineva din comunitatea dvs. - un membru al familiei, un prieten, un coleg sau chiar o persoană străină.

Acesta ar putea schimba cursul vieții unei persoane.

Aveți grijă de cei care nu fac față

Semnele de avertizare ale suicidului includ:deznădejde, furie, căutarea răzbunării, acționarea nechibzuită sau implicarea în activități riscante - aparent fără a sta pe gânduri, senzația de capcană ca și cum nu există nici o ieșire, consum excesiv de alcool sau droguri, retragerea de la prieteni, familie și societate, anxietate, agitație, incapacitatea de a dormi sau dormi tot timpul și schimbări dramatice de dispoziție.

Nu trebuie să aveți toate răspunsurile

Oamenii sunt adesea reticenți în a interveni, din mai multe motive, inclusiv teama de a nu ști ce să spună. Este important de reținut, nu există o formulă specifică. Persoanele aflate în dificultate nu caută adesea sfaturi specifice. Empatia, compasiunea, preocuparea reală, cunoașterea resurselor și dorința de a ajuta sunt cheia pentru prevenirea unei tragedii.

Persoanele care au supraviețuit unei tentative de suicid au multe de învățat despre modul în care cuvintele și acțiunile altora pot fi importante, iar cei care au trecut printr-un episod de gândire suicidală severă spun adesea că nu au căutat un sfat specific, dar că compasiunea și empatia din partea celorlalți au ajutat să-i îndrepte spre recuperare.

Nu vă fie teamă să întrebați pe cineva dacă au gânduri de suicid

Un alt factor care împiedică indivizii să intervină este grija de a înrăutăți situația. Această ezitare este de înțeles, deoarece suicidul este o problemă dificil de abordat, însoțită de un mit care sugerează, că vorbirea despre aceasta poate instiga persoanele vulnerabile să contemple ideea sau să declanșeze actul. Dovezile sugerează că nu este cazul. Oferta de sprijin și o ureche care ascultă au mai multe șanse să reducă suferința, decât să o exacerbeze.

Urechea care ascultă cu compasiune, empatie și lipsă de judecată poate ajuta la restabilirea speranței. Puteți să vă întâlniți cu ei, să-i întrebați cum se descurcă și să-i încurajați să-și spună istoria. Acest mic gest poate oferi speranță.

 

Fiecare acțiune poate conecta pe cineva la viață și la ajutorul pe care și-l dorește.

Pentru a preveni suicidul, trebuie să devenim o rază de lumină pentru cei care suferă.


Distribuie pe rețelele sociale: