05-11 septembrie Săptămâna Globală de Acțiuni pentru prevenirea bolilor netransmisibile:

New images

Săptămâna Globală de acțiune pentru prevenirea bolilor netransmisibile (BNT) este în acest an la cea de-a cincea ediție, cu genericul ”Investiți pentru a proteja”. Lansarea acestei tradiții a avut loc în anul 2018 înainte de Reuniunea ONU la nivel înalt privind prevenirea BNT, când toți s-au mobilizat pentru a spune ,,Destul!” bolilor și deceselor care pot fi prevenite. 

 

BNT reprezintă o pandemie în sine, dar atunci când sunt amestecate cu un focar de boală infecțioasă, rezultatul este devastator pentru sistemele de sănătate și comunitățile pe care le deservesc pretutindeni. Pandemia COVID-19 a dezvăluit că prevenirea, screening-ul, diagnosticarea și tratamentul BNT sunt indispensabile pentru pregătirea sistemelor de sănătate și rezistența populației.

 

Bolile netransmisibile sunt un grup divers de afecțiuni cronice care nu pot fi transmise de la om la om. Cele mai frecvente și prioritare BNT sunt bolile cardiovasculare, diabetul zaharat, bolile respiratorii cronice, cancerele și afecțiunile de sănătate mintală, care reprezintă principala cauză a mortalității premature, morbidității și dizabilității evitabile. Un răspuns comprehensiv pentru prevenirea și controlul acestor boli ar trebui să ia cunoștință de o serie de alte boli netransmisibile, precum cele renale, endocrine, neurologice, hematologice, musculo-scheletice, a pielii și orale, dizabilități și boli genetice, care pot afecta omul individual sau în comorbidități  și care pot influența, de asemenea, dezvoltarea, progresia și răspunsul la tratamentul BNT prioritare

Aceste boli netransmisibile majore împărtășesc cinci factori de risc comportamental: consumul de tutun, dieta nesănătoasă, consumul nociv de alcool, inactivitatea fizică și poluarea aeruluiAproximativ 80% dintre BNT pot fi prevenite.

•        Tutunul este responsabil de circa 7,2 milioane de decese în fiecare an (inclusiv și efectele expunerii la fumul de tutun);

•        4,1 milioane de decese anuale au fost atribuite aportului de sare în exces;

•        Mai mult de jumătate din cele 3,3 milioane de decese anuale atribuite consumului de alcool revin BNT, inclusiv cancerul;

•        1,6 milioane de decese anual pot fi atribuite activității fizice insuficiente.

 

Prevenirea și controlul BNT

O modalitate importantă de a controla BNT este concentrarea pe reducerea factorilor de risc asociați cu aceste boli. Există soluții pentru a reduce factorii comuni de risc modificabili. Pentru a reduce impactul BNT asupra persoanelor și a societății este necesară o abordare cuprinzătoare care va implica toate sectoarele, inclusiv sănătatea, finanțele, transporturile, educația, agricultura, și altele. E importantă colaborarea acestor sectoare pentru a reduce riscurile asociate cu BNT și promovarea intervențiilor cost eficiente de prevenire și control a BNT.

O concluzie bună pentru BNT este că știm atât cum să le prevenim, cât și cum să le gestionăm. Aceasta înseamnă, că le putem preveni prin strategii și politici eficiente din punct de vedere al costurilor pentru a îmbunătăți sănătatea populației, concentrându-ne pe aceste cinci domenii. Unele dintre aceste intervenții includ: 

- Taxe și etichete de avertizare pe produsele din tutun; Interzicerea comercializării tutunului minorilor; 

- Eliminarea fumatului în spațiile publice și închise;

- Campanii în mass-media privind efectele nocive ale fumatului; 

- Interdicții și restricții privind publicitatea pentru alcool; 

- Restricții privind disponibilitatea alcoolului;

-  Reducerea consumului de sare; 

- Promovarea alegerilor alimentare cu conținut scăzut de sare în școli, spitale și locuri publice; 

- Reducerea consumului de sare prin campanii mass-media; 

- Consum redus de sare prin etichetarea pe partea din față a ambalajului; 

- Conștientizare sporită cu privire la beneficiile activității fizice; 

- Programe de vaccinare pentru cancerul de col uterin.

Pentru o investiție de 1,27 USD de persoană pe an, țările cu venituri mici și medii ar putea salva 8,2 milioane de vieți, ar putea preveni mai multe BNT și a economisi 350 de miliarde de dolari până în anul 2030.

 

În concluzie: Investițiile în prevenirea BNT va economisi bani și vieți și sunt esențiale pentru atingerea țintei ODD 3.4. Implicarea sănătății publice împreună cu alte autorități, atât la nivel central, cât și teritorial în reducerea prevalenței factorilor de risc și a asistenței medicale primare  în controlul BNT este crucială.

 

Mesaje

  • Să acționăm împreună asupra bolilor netransmisibile și să vedem o schimbare! Nu este momentul de resimțire a lipsei resurselor și a investițiilor de management al BNT.
  • Generați impulsul – Ajungeți la factorii de decizie și spuneți-vă cuvântul!
  • Alăturați-vă mișcării! Bolile netransmisibile ne afectează pe toți. Ele provoacă aproape 3 din 4 decese la nivel global - și miliarde de oameni trăiesc cu una sau mai multe BNT, dintre care multe pot fi prevenite. 
  • Fiți o voce a schimbării. Împărtășiți-vă cu vocea și spuneți lumii cum vă afectează BNT și de ce liderii trebuie să treacă peste angajamentele de a lua măsuri acum!
  • Faceți-vă văzut și auzit: găzduiți și distribuiți activitatea.
  • Participați  la orice acțiune – la nivel local, național sau global – iar acțiunile pot fi atât de simple sau complexe pe cât doriți să vă angajați. 
  • Va fi nevoie de investiții – da, costul acțiunii este mult, dar mult mai mic decât costul inacțiunii.
  • Într-o lume plină de incertitudine, o concluzie bună pentru BNT este că știm cum să prevenim, cum să gestionăm, deci, este momentul de acțiune!

Distribuie pe rețelele sociale: