Ziua Națională de comemorare a victimelor accidentelor rutiere – 19 noiembrie:

New images

În a treia zi de duminică a lunii noiembrie marcăm Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor rutiere, cu tema ”Justiție – Dreptul victimelor la informare”. Evenimentul oferă o platformă victimele traficului rutier și familiilor acestora pentru:

  • a-și aminti de toți oamenii uciși și răniți grav în trafic;
  • a recunoaște munca crucială a serviciilor de urgență;
  • a atrage atenția asupra răspunsului legal la decesele și traumele din cauza accidentelor rutiere și pledarea pentru un răspuns adecvat;
  • a pleda pentru un sprijin mai bun pentru victimele traficului rutier și familiile acestora;
  • a promova acțiuni bazate pe dovezi pentru a preveni alte decese și traume din traficul rutier.

 

Cu peste 1,2 milioane de vieți omenești pierdute și circa 50 milioane de persoane traumatizate în fiecare an, accidentele rutiere se plasează în topul cauzelor de deces la nivel global. Peste 3400 de bărbați, femei și copii decedează zilnic în timp ce merg pe jos, merg cu bicicleta sau conduc un autovehicol, lăsând în urmă familii și comunități îndurerate. Pe lângă durerea emoțională și psihologică, pierderea unui membru al familiei poate pune o presiune financiară semnificativă asupra familiei. În multe țări, familiile sunt adesea induse în sărăcie de costul îngrijirii medicale prelungite, pierderea unui susținător al familiei sau fonduri suplimentare necesare pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități.

 

Peste 90% dintre decesele traficului rutier au loc în țări cu venituri mici și mijlocii (ratele de deces fiind cele mai ridicate în regiunea africană și cele mai scăzute în regiunea europeană). Bărbații sunt mai susceptibili de a fi implicați în accidente rutiere, decât femeile. Aproximativ trei sferturi (73%) din toate decesele din traficul rutier au loc în rândul bărbaților sub 25 de ani.

 

În Republica Moldova, potrivit datelor Inspectoratului General al Poliției, pe parcursul a șase luni ale anului curent s-au înregistrat 881 de accidente rutiere, în urma cărora 79 de persoane au decedat, iar altele 1049 au fost traumatizate (comparativ cu perioada similară a anilor precedenti: a.2021 – 94 de persoane decedate și 1203 traumatizate; a.2022 – 86 de persoane decedate și 1115 traumatizate).

Datele generalizate la nivel național cu referire la cauzele producerii accidentelor rutiere ne arată că viteza neadecvată condițiilor rutiere rămâne principala cauză care a provocat decesul a 19 persoane și traumatizarea altor 100. Totodată, din cauza conducătorilor auto în stare de ebrietate s-au produs 152 de accidente, (în descreștere cu 1,94%, comparativ cu perioada similară a anului precedent).

 

În accidentele rutiere, au fost implicați 203 minori, dintre care – 6 au decedat, 47 – au fost traumatizați grav, 143 au fost traumatizați ușor. De asemenea, 50 de minori au fost calificați ca fiind culpabili de producerea accidentelor rutiere.

 

Accidentele rutiere pot fi prevenite. Multe țări au obținut micșorarea numărului de accidente și de victime prin aplicarea unor măsuri eficiente și bunele practici dintr-o țară pot fi adoptate sau adaptate pentru o altă țară. Îmbunătățirea siguranței rutiere reprezintă un angajament politic puternic esențial pentru abordarea crizei globale a siguranței rutiere cum ar fi: adoptarea unor legi, strategii, politici și programe eficiente și finanțare adecvată pentru implementarea acestora.

 

Acordarea suportului necesar și a îngrijirii pentru victimele rănite și familiile îndoliate ar trebui să fie o parte integrantă a răspunsului autorităților după accident. La fel ca în cazul oricărei altei boli, prevenirea nu poate fi singurul obiectiv, acțiunele de susținere trebuie incluse în orice strategie. Serviciile pentru victime, cum ar fi: accesul la consiliere psihologică, asistență în aspectele juridice, accesul la tratament și intervenții adecvate, furnizarea de scaune cu rotile sau alte dispozitive de recuperare și asistență pentru îngrijire, trebuie să fie planificate și furnizate de guvern, agenții neguvernamentale sau sectorul privat.

 

Traumatismele rutiere pot fi prevenite! Intervențiile eficiente includ:

  • proiectarea unei infrastructuri mai sigure și încorporarea elementelor de siguranță rutieră în planificarea teritorială și a drumurilor;
  • îmbunătățirea caracteristicilor de siguranță ale vehiculelor;
  • îmbunătățirea îngrijirii post-accident pentru victimele accidentelor rutiere;
  • stabilirea și aplicarea prevederilor legale ce ar reduce riscurile în traficul rutier;
  • educația rutieră din copilărie și creșterea gradului de conștientizare a populație privind siguranța rutieră, etc.

 

În septembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția A/RES/74/299 „Îmbunătățirea siguranței rutiere la nivel mondial”, proclamând Deceniul de acțiune pentru siguranța rutieră 2021-2030, cu obiectivul ambițios de a preveni cel puțin 50% din decesele rutiere și traume până în 2030.

 


Distribuie pe rețelele sociale: