Zilei Naționale de renunțare la tutun – 16 noiembrie:

New images

Epidemia de tutun este una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății publice cu care s-a confruntat omenirea, cauzând anual decesul a peste 8 milioane de persoane. Mai mult de 7 milioane din decese sunt rezultatul direct al consumului de tutun, în timp ce aproximativ 1,3 milioane sunt rezultatul expunerii nefumătorilor la fumul de tutun. Alarmant este că aproape jumătate din toți copiii sunt expuși fumului de tutun, iar 65 000 de copii mor anual ca rezultat la expunere.

Tutunul este singurul produs consumat legal care poate ucide până la jumătate din cei care îl folosesc. În 2020, 22,3% din populația lumii a consumat tutun: 36,7% dintre bărbați și 7,8% dintre femei.

În Regiunea Europeană, peste 650 000 de persoane mor anual din cauza bolilor asociate tutunului, dintre care 79 000  -  în rezultatul expunerii la fumul de tutun.

În Republica Moldova se estimează că peste 6000 de persoane (aproximativ 14%) mor anual din cauza consumului sau expunerii la tutun. Potrivit ultimului Studiu național privind prevalența factorilor de risc ai BNT (STEPS, 2021) trei din 10 adulți (18 – 69 ani) sau 29,9% fumează activ, inclusiv 52% de bărbați și 7,7% de femei și acești indici fiind în creștere comparativ cu studiul precedent, îndeosebi printre persoanele tinere, atât bărbați, cât și femei.

 

3 sfaturi pentru renunțarea la fumat:

Sfatul 1: Alcătuiți un plan de acţiune.

Sfatul 2: Consultarea unui specialist.

Sfatul 3: Renunţați dintr-o dată.

 

Renunțarea la tutun este o alegere importantă pentru sănătatea dumneavoastră și merită efortul. Cu susținere și hotărâre, puteți reuși să depășiți această dependență și să trăiți o viață mai sănătoasă.

 

Persoanele care doresc să renunțe la fumat se pot adresa:

la LINIA VERDE a Dispensarului Republican de Narcologie – la tel: 0 800 10001 pentru a obține acces la serviciile de consiliere și la Programele de renunțare la fumat.

NB: Informația menționată este plasată pe fiecare ambalaj al produselor din tutun, produselor conexe, dispozitivelor şi accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora!


Distribuie pe rețelele sociale: