Săptămâna Mondiala de conștientizare a consumului de sare 2023:
Săptămâna de conștientizare a consumului de sare 2023 va avea loc în perioada 15-21 mai cu tema: “Uită de obiceul de a pune sare în bucatele gata!”. În fiecare an, Organizația Internațională privind Sarea organizează o „Săptămâna Mondială de Conștientizare a Sării” pentru a ajuta la creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele nocive ale consumului în ecxes a sării asupra sănătății.
Fapte:
- Excesul de sare crește riscul de hipertensiune arterială, atacuri de cord și alte boli ale aparatului circulator. Consumul în exces de sare este, de asemenea, legat de boli de rinichi, osteoporoză, cancer de stomac și obezitate.
- Potrivit „Studiului național privind consumul alimentar de sare în Republica Moldova” realizat în anul 2016 de Biroul de țară al OMS, moldovenii consumă zilnic de două ori mai multă sare decât norma recomandată de OMS sau 10,8 grame/zi. Bărbații consumă mai multă sare (11,5 grame), comparativ cu femeile (10,3 grame). Totodată, în mediul rural se consumă mai multă sare (11,3 grame/zi) comparativ cu mediul urban (10 grame/zi).
- Consumul de sare de mai puțin de 5 grame pe zi pentru adulți ajută la reducerea tensiunii arteriale și a riscului de boli cardiovasculare, accident vascular cerebral și atac de cord coronarian. Principalul beneficiu al reducerii consumului de sare este reducerea corespunzătoare a tensiunii arteriale crescute.
- Statele membre ale OMS au convenit să reducă aportul de sare de către populația globală cu aproximativ 30% până în 2025.
- Se estimează că 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an dacă consumul global de sare ar fi redus la nivelul recomandat.
Recomandări pentru reducerea sării
- Pentru adulți: OMS recomandă ca adulții să consume mai puțin de 5 g (puțin sub o linguriță) de sare pe zi.
- Pentru copii: OMS recomandă ca aportul maxim recomandat de sare pentru adulți să fie ajustat în scădere pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 15 ani, în funcție de nevoile lor energetice față de cele ale adulților. Această recomandare pentru copii nu abordează perioada de alăptare exclusivă (0–6 luni) sau perioada de hrănire complementară cu alăptare continuă (6–24 luni).
- Toată sarea care este consumată ar trebui să fie iodată sau „fortificată” cu iod, care este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a creierului la făt și copilul mic și pentru optimizarea funcției mentale a oamenilor în general.
Consumul excesiv de sare la domiciliu poate fi redus prin:
- Consumul produselor cu un conținut redus de sare;
- Pregătirea bucatelor acasă cu un conținut redus de sare;
- Înlocuirea sării cu ierbuiri și mirodenii aromatice pentru savoare și gust;
- A elimina solnița de pe masă;
- A evita sărarea bucatelor în procesul de gătire, etc.
Percepții greșite despre reducerea sării
- “Într-o zi fierbinte și umedă când transpiri, ai nevoie de mai multă sare în dietă:” Se pierde puțină sare prin transpirație, așa că nu este nevoie de sare suplimentară chiar și într-o zi fierbinte și umedă, deși este important să bei multă apă.
- “Sarea de mare nu este „mai bună” decât sarea fabricată pur și simplu pentru că este „naturală”. Indiferent de sursa de sare, sodiul din sare este cel care provoacă efecte negative asupra sănătății.
- “Sarea adăugată în timpul gătitului nu este principala sursă de aport de sare.” În multe țări, aproximativ 80% din sare din dietă provine din alimente procesate.
- “Mâncarea nu are nevoie de sare pentru a avea o aromă atrăgătoare.” Este nevoie de ceva timp pentru ca papilele gustative ale unei persoane să se adapteze, dar odată ce se obișnuiesc cu mai puțină sare, este mai probabil să se bucure de mâncare și să observe o gamă mai largă de arome..
- “Mâncarea nu are aromă fără sare.” Deși acest lucru poate fi adevărat la început, papilele gustative se obișnuiesc în curând cu mai puțină sare și este mai probabil să vă bucurați de mâncare cu mai puțină sare și mai multă aromă.
- “Alimentele bogate în sare au gust sărat.” Unele alimente care au un conținut ridicat de sare nu au un gust foarte sărat, deoarece uneori sunt amestecate cu alte lucruri, cum ar fi zaharuri, care maschează gustul. Este important să citiți etichetele alimentelor pentru a afla nivelul de sodiu.
- “Doar bătrânii trebuie să se îngrijoreze de câtă sare mănâncă:” Consumul excesiv de sare poate crește tensiunea arterială la orice vârstă.
- “Reducerea sării ar putea fi dăunătoare pentru sănătate:” Este foarte dificil să mănânci prea puțină sare, deoarece există atât de multe alimente de zi cu zi care conțin sare.
Angajamentul Republicii Moldova pentru promovarea alimentației sănătoase și reducerea consumului excesiv de sare
Reducerea cu 30% a consumului mediu de sare / sodiu - reprezintă ținta națională a cadrului național de monitorizare a BNT și ODD. În scopul reducerii BNT recent a fost aprobat Programul național de prevenire și control a BNT prioritare pe perioada 2023 – 2027 (Hotărârea Guvernului nr.129 din 15 martie 2023 publicat în Monitor Oficial al Republicii Moldova, nr.138-140, art.306 din 21.04.2023).
Nutriția este esențială pentru o bună sănătate şi o stare de bine pentru toate vârstele
Realizarea activităților principale pentru reducerea factorilor de risc ai BNT va fi asigurată prin acțiuni de consolidare a componentei de educație în domeniul sănătății pentru promovarea unui stil de viață sănătos, crearea unor medii care promovează sănătate, alfabetizarea populațieie, consolidarea cadrului regulatoriu în domeniu, etc.
Astfel, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările organizațiilor internaționale din domeniul alimentației și nutriției, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară (modificările Hotărârii Guvernului nr. 596/2011 cu privire la aprobarea unor măsuri de eradicare a tulburărilor prin deficit de iod au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern din 28.12.2022).
Una din prevederile importante se referă la faptul, că la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea iodată, cu excepția celor supuse proceselor de maturare și conservare.
În același timp, în scopul reducerii consumului de sare au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 de grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 raportul va constitui un gram de sare la 100 de grame de produs
Distribuie pe rețelele sociale:
<2021
>