Schemele de tratament al unor maladii cu medicamente compensate:

New images

Schemele de tratament cu medicamente deja existente în lista celor compensate a unor maladii în cadrul staționarului de zi, cabinete de proceduri şi la domiciliu vor fi actualizate începând cu data de 1 aprilie 2023.

 

Consiliul pentru medicamente compensate a decis să aprobe schemele de tratament actualizate în baza protocoalelor clinice naționale și standardelor medicale de tratament pentru următoarele maladii prioritare, frecvent întâlnite în practica medicului de familie: bolile aparatului digestiv, ale sistemului osteo-articular, ale muşchilor şi ţesutului conjunctiv, ale aparatului urinar, bolilor endocrine, de nutriţie şi metabolism.

 

Aceste scheme vor fi elaborate în mod separat pentru copii și, respectiv, pentru adulți, cu ajustarea dozelor și duratei de tratament.

 

Tratamentul artritei reumatoide, psoriazică, reactivă, precum și a gutei la adulți, se va completa cu preparate antiinflamatoare nesteroidiene, iar în cazul gutei - și cu medicamente din grupa glucocorticosteroizilor.

 

Copiii cu boli osteoarticulare vor beneficia de tratament pentru șase maladii noi care sunt și boli rare: artrita juvenilă idiopatică, lupusul eritematos sistemic, dermatomiozita juvenilă, febra reumatismală acută, vasculitele primare sistemice, sclerodermia sistemică.

 

Pacienții cu pielonefrită cronică, atât adulții cât și copiii, vor beneficia de tratament antibacterian în formă injectabilă.

-----

Sursă: cnam.md


Distribuie pe rețelele sociale: