Ziua Mondială a Diabetului 14 noiembrie:
Ziua Mondială a Diabetului a fost creată în anul 1991 de către Federația Internațională a Diabetului și Organizația Mondială a Sănătății, ca răspuns la îngrijorările tot mai mari legate de escaladarea amenințării pentru sănătate pe care o prezintă diabetul zaharat. Este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, ziua de naștere a lui Sir Frederick Banting, care în anul 1922 a descoperit insulina împreună cu Charles Best. Ziua Mondială a diabetului este cea mai mare campanie de conștientizare a diabetului la nivel mondial, ce a distins o audiență globală de peste 1 miliard de oameni în mai mult de 160 de țări.
Tema pentru Ziua Mondială a Diabetului 2021- 2023 este: ”Acces la îngrijirea diabetului: dacă nu acum, atunci când?”
Diabetul zaharat (DZ) este o boală (endocrină) netransmisibilă periculoasă, cu complicații grave, care pune viața în pericol. Acest lucru este tipic preponderent pentru persoanele cu venituri mici (79%).
Aproximativ jumătate dintre persoanele cu diabet nu sunt detectate. Dacă nu este tratat cu insulină, diabetul de tip 1 este fatal (letal).
Atunci când persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu sunt tratate sau au sprijin insuficient, aceștia sunt expuși riscurilor grave care pun viața în pericol, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral (AVC), insuficiență renală, orbire și amputare a membrelor inferioare. Mulți vor fi diagnosticați cu diabet de tip 2 deoarece intră în mediul clinic cu o problemă preexistentă gravă, neștiind că problema este cauzată de diabet. Unii vor fi diagnosticați greșit. Cu regret, cu toate că acest lucru poate fi evitat, unii vor fi diagnosticați după moarte.
În cazurile când diabetul zaharat este depistat devreme, persoanele ar putea preveni sau cel puțin întârzia apariția oricăror probleme(complicații) grave. Trebuie făcute mai multe pentru a preveni diabetul de tip 2 la persoanele cu risc crescut de a dezvolta această afecțiune și trebuie de făcut mai multe pentru a diagnostica precoce toate formele de diabet și a preveni complicațiile acestuia. Abordarea pandemiei de diabet trebuie să includă accesul la îngrijire accesibilă și continuă pentru fiecare persoană care trăiește cu diabet, indiferent de locul în care locuiește sau de situația economică în care se află.
DIABET. FAPTE. CIFRE.
În Republica Moldova, în 2020 trăiau cu diabet 118.822 persoane, în anul 2019 – 120.493, ce demonstrează, mai degrabă, nu o diminuare a numărului celor afectați, ci un acces problematic al pacienților pentru a fi investigați, legat de pandemia COVID-19. Prevalenţa(total cazuri -vechi și noi) a constituit în 2020 – 335,2 cazuri la 10 mii locuitori, demonstrând o mică scădere comparativ cu 2019 – 339,9 caz. Incidenţa (cazuri noi) prin DZ a constituit în 2019 – 30,6 caz.la 10 mii locuitori, în 2020 – 20,9 caz.
Mortalitatea populației prin diabet zaharat a constituit în anul 2019 – 10,6 cazuri (la 100 mii locuitori); în anul 2020 a crescut la 13,2 cazuri. În cifre absolute: 377 persoane au decedat în anul 2019, cu o creștere a deceselor până la 467 pers.în a. 2020.
Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină în cantități necesare sau când organismul nu mai are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce.
Există trei tipuri principale de diabet zaharat:
Diabetul de tip 1 este numit diabet cu debut juvenil. De obicei este cauzat de o reacție autoimună în care sistemul de apărare al organismului atacă celulele care produc insulină. Persoanele cu diabet zaharat tip 1 produc foarte puțină insulină sau deloc. Boala poate afecta persoane de orice vârstă, dar de obicei se dezvoltă la copii sau tineri. Persoanele cu această formă de diabet au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a controla nivelurile de glucoză din sângele lor. Dacă persoanele cu diabet de tip 1 nu au acces la insulină, vor muri.
Diabetul de tip 2 obișnuit să fie numit diabet non - insulino-dependent sau diabet cu debut la adulți reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet zaharat. Se caracterizează prin rezistență la insulină și deficiență relativă de insulină, care pot fi prezente unul sau ambele în momentul diagnosticării diabetului. Diagnosticul de DZ tip 2 poate apărea la orice vârstă. Diabetul zaharat de tip 2 poate rămâne nedetectat timp de mai mulți ani, iar diagnosticul este adesea făcut când apare o complicație sau se face un test de rutină de sânge sau glucoză în urină. Este adesea, dar nu întotdeauna, asociat cu excesul de greutate sau obezitatea, pot provoca rezistență la insulină și pot duce la valori ridicate ale glicemiei. Persoanele cu diabet zaharat tip 2 își pot gestiona adesea starea inițială prin exerciții fizice și dietă. Atât diabetul de tip 1 cât și cel de tip 2 sunt boli grave (prin complicații!).. Nu există diabet zaharat moderat.
Diabetul gestațional este o formă de diabet care constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în una din 25 de sarcini la nivel mondial și este asociată cu complicații atât la mamă, cât și copil. Diabetul gestațional dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu diabet gestațional și copiii lor prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet de tip 2 în termen de cinci până la zece ani după naștere.
Simptomele diabetului de tip 1: sete anormală și gură uscată, urinare frecventă, lipsă de energie, oboseală, foame constant, pierderea bruscă în greutate, urinare în somn, vedere neclară (încețosată).
Simptomele diabetului de tip 2: sete excesivă și gură uscată, urinare frecventă și abundentă, lipsă de energie, oboseală extremă, furnicături sau amorțeală la nivelul mâinilor și picioarelor, infecții cu fungi recurente la nivelul pielii, vindecare lentă a rănilor, vedere neclară.
Câțiva factori de risc au fost asociați cu diabetul de tip 2 și includ:
· Istoric familial de diabet.
· Excesul de greutate.
· Alimentația nesănătoasă.
· Lipsa de activitate fizică.
· Vârsta înaintată.
· Tensiunea arterială crescută.
· Etnia.
· Toleranță scăzută la glucoză.
· Istoric de diabet gestațional.
· Nutriție deficitară în perioada sarcinii.
Gestionarea diabetului
Persoanele cu diabet zaharat tip 1 necesită tratament zilnic cu insulină, monitorizare regulată a glicemiei, o dietă sănătoasă și un stil aparte de viață pentru a-și gestiona starea în mod eficient pentru a întârzia sau a evita multe dintre complicațiile asociate diabetului. Pentru persoanele cu diabet zaharat tip1, o sursă neîntreruptă de insulină de înaltă calitate este esențială pentru supraviețuire. La 100 ani de când insulina a fost folosită pentru prima dată pentru tratarea diabetului de tip1, multe persoane cu diabet continuă să aibă dificultăți în accesarea regulată a insulinei pentru a-și gestiona starea.
Pentru gestionarea diabetului de tip 2 piatra de temelie este alimentația sănătoasă, creșterea activității fizice și menținerea unei greutăți corporale normale. Medicamentele cu administrare orală și insulina sunt, de asemenea, prescrise frecvent pentru a ajuta la controlul nivelului glicemiei.
O dietă sănătoasă pentru persoanele cu diabet include reducerea cantității de calorii la persoanele supraponderale, înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi nesaturate, consumul de fibre alimentare și evitarea consumului de tutun, alcool excesiv și zahăr adăugat. Activitatea fizică este mai eficientă atunci când include o combinație de antrenament aerobic (de exemplu, alergare, înot, ciclism) și antrenament de rezistență, precum și reducerea sedentarismului.
Distribuie pe rețelele sociale:
<2021
>